Offisielt besøk til USA

Norway Voice / Oslo / Hans Majestet Kong Harald har innledet en ukes offisielt besøk til USA. Kongen besøker delstatene Washington og Alaska, og ankom Seattle onsdag kveld.

Hele 450 000 mennesker i delstaten Washington er av norsk herkomst, og det finnes rundt 60 ulike norsk-amerikanske lag og organisasjoner her. Mange leser også avisen the Norwegian American Weekly, som har kommet ut siden 1889.

– It is easy to understand why so many Norwegian immigrants chose Seattle as their new home, sa Kong Harald da han talte torsdag kveld. – With the backdrop of hills and mountains and the closeness to the ocean, it looks very much like parts of Norway. I also know that you are no strangers to wet weather. All of you who have been to Norway’s second largest city will probably agree: It makes perfect sense that Bergen and Seattle are twin cities.

Etter en forsiktig start torsdag, der Kongen var gjest ved en offisiell lunsj gitt av Washingtons guvernør, Jay Inslee, hadde Kong Harald et tett program fredag.

Reiselivsseminar
Dagen startet på reiselivsseminar i Seattle, der Hans Majestet møtte representanter for norsk og amerikansk reiseliv. Innovasjon Norge hadde samlet turoperatører og reisebyrå til en workshop om turistnæringens muligheter i Norge og denne delen av USA – en diskusjon som fortsatte over bordene under næringslivslunsjen som fulgte. En kort film om Norge som turistmål ble også vist for de om lag 70 gjestene.

Pacific Fishermen Shipyard
Om ettermiddagen dro Kong Harald til Pacific Fishermen Shipyard i Ballard, grunnlagt i 1946 av 400 norskættede fiskere og deres familier. Ballard er en bydel nordvest i Seattle med lang historie både innen skipsfart og fiske.

Kongen ble tatt i mot av Doug Dixon, som viste Kong Harald omkring og fortalte om verftets historie. Under omvisningen fikk Kongen møte flere medlemmer av det levende norsk-amerikanske miljøet i området. Blant dem var både redere, fiskere og krabbefiskere – blant annet Sig Hansen fra Tv-serien Deadliest Catch.

Bergen Place
Seattle og Bergen er vennskapsbyer, og i Ballard ligger en liten park kalt Bergen Place. Ballard – og Bergen Place – sies å være sentrum for den største 17. mai-feiringen utenfor Norge.

En del av parken er viet et stort veggmaleri med scener fra Ballards lange historie innen tømmer og sjøfart. Veggmaleriet har vært nede for renovasjon, men i går kunne Kong Harald avduke en restaurert utgave av maleriet, som også understreker de sterke båndene mellom Seattle og Skandinavia.

Talte om kvelden
Om kvelden deltok Kong Harald ved en bankett der Norges ambassadør, Kåre Aas, hadde invitert representanter for det norsk-amerikanske miljøet i delstaten.

Kong Harald holdt reisens første tale under middagen. Kongen understreket de mange kulturelle båndene mellom Norge og Washington, som gjør det så lett for nordmenn å føle seg hjemme i Seattle. Han takket også for den store gjestfriheten, både ved senere besøk og under de fem krigsårene den daværende Kronprinsfamilien tilbrakte i USA under nazistenes okkupasjon av Norge.

– I am deeply grateful for the generosity and hospitality we felt throughout those five years in the United States. Your country has had a special place in my heart ever since

Foto: Sven Gjeruldsen